De Welsh Corgi Cardigan

 

De Welsh corgi behoort tot de rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers.

De Corgi is afkomstig uit de streek Cardiganshire in Wales. De Welsh Corgi Cardigan en de Welsh Corgi Pembroke zijn pas in 1934 aparte rassen geworden.

Oorspronkelijk werd de Welsh Corgi gefokt voor het drijven van vee. Dit drijven deden ze door middel van “Heelen”. Het bijten in de hak van het vee, voornamelijk koeien.

De Welsh Corgi bezit hierdoor ook een zeer hoog uithoudingsvermogen, en met zijn korte pootjes, maar stevige bouw, is hij zeer snel en wendbaar en kan hij een trap van een koe snel ontwijken.

De Welsh Corgi heeft ook een vacht die bestand is tegen alle weersomstandigheden, met een goede ondervacht. Deze vacht heeft een zelfreinigende functie. Wanneer de vacht vol modder en zand hangt, zal je de dag erna hier niks meer van merken. Hij verhaard veel, met name twee maal per jaar tijdens de rui.

Al snel werd de Welsh Corgi bekend door het Engelse koningshuis.

De Welsh Corgi Cardigan is niet alleen een kleine herdershond met een heerlijke persoonlijkheid. Maar is ook zeer intelligent, moedig en beschermend. Deze kleine herder is ook zeer alert en zal snel reageren met geblaf. Hij neemt een waakse houding aan tegenover onbekenden, zonder overdreven argwanend te worden. Cardigans kunnen dominant zijn, maar dit valt er makkelijk uit te trainen wanneer het nog een pup is. De Cardigan is vriendelijk, speels, maar oplettend. Een goede socialisatie is zeer belangrijk.

De Welsh Corgi Cardigan komt voor in verschillenden kleuren zoals sabel, rood, gestroomd (brindle), bleu merle, tricolour, zwart en zwart met brindle point. De vacht heeft ook witte aftekeningen. Maar de witte kleur mag niet overheersen.

Het lichaam van de Welsh Corgi is behoorlijk lang en sterk met een duidelijk aangegeven taille. Bij voorkeur is de schofthoogte 30cm. De Cardigan heeft een vossenstaart, deze mag de grond nauwelijks raken. De staart is in stand laag gedragen, maar met het gaan wordt de staart vaak opgeheven. De oren staan rechtop en zijn vrij groot en licht gerond aan de top. Daarnaast zijn ze goed naar achteren geplaatst, zodat ze plat in de nek gelegd kunnen worden. De ogen zijn middelmatig groot, helder met een vriendelijke expressie.

Dit ras heeft dagelijkse beweging nodig en houden van spelen en ravotten. Ze zijn binnenshuis matig actief. Ze zijn erg gehoorzaam en blinken uit in behendigheid, hoeden, tracking en willen graag leren.

De Welsh Corgi Cardigan verovert vele harten, maar wees consequent bij de opvoeding!

 

De verschillende Kleuren